Laks beleid maakt de ECB ongeloofwaardig

Deel deze podcast

De Zuidelijke landen worden gespaard

ECB

"Christine Lagarde is haar gezag wat mij betreft helemaal kwijt", zegt Edwin Wierda (Wierda Vermogensbeheer) in deze aflevering van BeursTalk. Reden voor zijn verontwaardiging is de halfzachte manier waarop de steunmaatregelen worden teruggedraaid. "Nog steeds koopt de ECB voor miljarden obligaties op, terwijl de inflatie door het dak gaat", vult Richard de Jong (Van Lieshout & Partners) aan. Wierda vermoedt dat de ECB dit doet om de Zuidelijke EU-landen te ontzien, met alle risico's van dien

Een van die risico's is stagflatie: economische krimp, gecombineerd met een hoge inflatie. Edwin ziet dit risico niet op de korte termijn gebeuren, maar Richard maakt zich wat dat betreft wél grote zorgen. Beter zou de ECB het Fed-beleid volgen, die al aanstuurt op renteverhogingen.

Boskalis
Ondertussen houden de beurzen redelijk stand. De Oekraïnecrisis zorgt voor veel volatiliteit, maar de AEX is op weekbasis licht gestegen. In de Midkap was de hoofdrol weggelegd voor Boskalis, dat mogelijk wordt overgenomen door HAL.

Cijfers & Tips
Verder in de podcast o.a. aandacht voor Basic-Fit, OCI, TKH en Adidas. Voor de tip kiest Edwin voor een innovatief bedrijf dat zijn productie nog moet opstarten, maar veelbelovend is (ticker: AVTX). Richard kiest voor een ETF die investeert in schone energie (ISIN-code IE00B1XNHC34).

VanEck ETF's
Aan het einde van de podcast hoor je een kort gesprek met Martijn Rozemuller van VanEckETF’s, de partner van BeursTalk. Deze week bespreek ik met Martijn wat de gevolgen van de Oekraïneoorlog zijn voor ETF's. Die zijn er namelijk zeker: de handel in Russische aandelen is zo goed als onmogelijk. Luister naar de toegift voor Martijns antwoorden!

De gepresenteerde informatie door VanEck Asset Management B.V. en de aan haar verbonden en gelieerde bedrijven (samen "VanEck") is enkel bedoeld voor informatie en advertentie doeleinden aan Nederlandse beleggers die Nederlands belastingplichtig zijn en vormt geen juridisch, fiscaal of beleggingsadvies. VanEck Asset Management B.V. is een UCITS beheerder. Loop geen onnodig risico. Lees de Essentiële Beleggersinformatie of het Essentiële-informatiedocument. Meer informatie? https://www.vaneck.com/nl/nl/

Beluister de podcast hier

Beurstalk


Ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws van BeursTalk?
Voer dan hieronder je e-mail adres in.

Andere podcasts

Nvidia laat verpletterende cijfers zien
Nvidia laat verpletterende cijfers zien
Aandeel schiet verder omhoog
23-02-2024
Aandeel Heineken is, net als het bier, behoorlijk duur
Aandeel Heineken is, net als het bier, behoorlijk duur
Dalende volumes zijn reden tot zorg
15-02-2024
De AEX breekt moeiteloos records
De AEX breekt moeiteloos records
En er er zit nog meer in het vat
08-02-2024
Microsoft laat solide cijfers zien
Microsoft laat solide cijfers zien
Al was de eerste reactie van beleggers terughoudend
01-02-2024