Silicon Valley Bank jaagt beleggers schrik aan

Deel deze podcast

Maar het is (nog) geen Lehman-moment

Silicon Valley Bank jaagt beleggers schrik aan

Silicon Valley Bank in de VS, een bank gericht op de techsector, zit plotseling in zwaar weer. Door de opgelopen rente zijn hun obligatiebezittingen miljarden minder waard geworden. Gevolg: wereldwijd dalen de beurzen, met name de bankaandelen. "Het vertrouwen is weg, maar het lijkt een geïsoleerd probleem in Silicon Valley", zegt Han Dieperink van Aureus Vermogensbeheer. Een Lehman-effect ziet hij niet meteen optreden. Ook Reinder Wietsma van IBS Capital Allies verwacht geen verdere besmetting naar andere banken. "De obligaties van de SVB die dalen in waarde zijn gegarandeerd door de overheid, dat is niet te vergelijken met subprime hypotheken ten tijde van de financiële crisis." Inmiddels heeft de Amerikaanse overheid de controle over de bank overgenomen.

 

ASML

Onder Amerikaanse druk is het er nu echt van gekomen: ASML mag minder apparatuur verkopen aan Chinese chipfabrikanten. "De financiële impact voor ASML valt mee, maar Amerika zet ons onder druk omdat zij een economische oorlog voeren met China. Terwijl die geavanceerde chips linksom of rechtsom toch wel in China terecht komen", denkt Reinder. Hij vindt het geen goed beleid om China af te sluiten van de Westerse wereld.

 

Vragen & Tips

Natuurlijk behandelen we in de podcast de luisteraarsvragen, onder anderen over NX Filtration, obligaties, Rabo-certificaten en het ECB-beleid. Voor de tips heeft Reinder een Amerikaanse verzekeraar op het oog, de tip van Han is een belegging in obligaties in opkomende markten. Het fonds dat hij noemde is niet voor particulieren te kopen, maar een goed alternatief vindt hij het fonds met de ISIN-code US97717X8671. Geniet van de podcast!

 

VanEck ETF's

Deze week is ook weer het tweewekelijks  gesprek met Martijn Rozemuller van VanEckETF’s, de partner van BeursTalk. Ook deze week gaat Martijn uitgebreid in op een aantal luisteraarsvragen.

Zo komt het vaak voor dat een ETF op verschillende beurzen wordt verhandeld. Die hebben dus allemaal dezelfde ISIN-code, maar toch zijn er verschillen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kleine prijsverschillen. Hoe komt dat, en op welke beurs kan ik het beste de ETF kopen?

Een andere vraag heeft betrekking op het verschil tussen ETF die 'market weight' beleggen en ETF's die 'equal weight' beleggen. Welke variant kun je het beste kiezen? Martijn heeft wel een idee, luister de podcast dus helemaal tot het einde!

De gepresenteerde informatie door VanEck Asset Management B.V. en de aan haar verbonden en gelieerde bedrijven (samen "VanEck") is enkel bedoeld voor informatie en advertentie doeleinden aan Nederlandse beleggers die Nederlands belastingplichtig zijn en vormt geen juridisch, fiscaal of beleggingsadvies. VanEck Asset Management B.V. is een UCITS beheerder. Loop geen onnodig risico. Lees de Essentiële Beleggersinformatie of het Essentiële-informatiedocument. Meer informatie? https://www.vaneck.com/nl/nl/

Beluister de podcast hier

Beurstalk


Ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws van BeursTalk?
Voer dan hieronder je e-mail adres in.

Andere podcasts

Nvidia laat verpletterende cijfers zien
Nvidia laat verpletterende cijfers zien
Aandeel schiet verder omhoog
23-02-2024
Aandeel Heineken is, net als het bier, behoorlijk duur
Aandeel Heineken is, net als het bier, behoorlijk duur
Dalende volumes zijn reden tot zorg
15-02-2024
De AEX breekt moeiteloos records
De AEX breekt moeiteloos records
En er er zit nog meer in het vat
08-02-2024
Microsoft laat solide cijfers zien
Microsoft laat solide cijfers zien
Al was de eerste reactie van beleggers terughoudend
01-02-2024